•  

Wat is eventing

Hoe men het ook noemt “Military”, “Concours complet”, “Veelzijdigheidswedstrijd” of zoals het nu moet: “Eventing”, het is in elk geval de meest veelzijdige discipline in de paardensport. Men zegt soms terecht de triatlon van de paardensport. Het bundelt een dressuurproef, een jumping en een crosscountry.

Bovenal is het ook een volwaardige Olympische discipline.

De eventing is ontstaan vanuit de military die oorspronkelijk de ultieme test was voor de paarden die zouden worden ingezet in de oorlog. Snelheid, discipline, wendbaarheid en uithoudingsvermogen zijn nog steeds enkele van de eisen die worden gesteld aan de paarden.

De dressuurproef test de gehoorzaamheid en de uitstraling van paard en ruiter. De punten worden toegekend op basis van de uitvoering van de bewegingen en de criteria zijn de impuls, gangen, gehoorzaamheid van het paard en de houding van de ruiter.

In de jumping kan één enkele balk die geraakt wordt het verschil uitmaken tussen winnen of verliezen. Normaal gezien is de jumping de afsluitende proef van een eventingwedstrijd. De dag na een crosscountry was dit de ultieme proef als test op de recuperatie en luisterbereidheid van het paard na de zware cross. In de meeste eventingwedstrijden en ook op eventingwaregem wordt de jumping, om praktische redenen, gereden de dag voor de crosscountry.

De crosscountry is de meest uitdagende proef. Er wordt gesprongen over massieve hindernissen die opgesteld staan in het veld, in weiden en akkers, in het bos en langs en door waterpartijen. Het paard moet beschikken over voldoende uithoudingsvermogen, moed en snelheid, maar vooral over veel vertrouwen in zijn ruiter. Er worden strafpunten toegekend aan weigeringen, springfouten en tijdsfouten t.o.v. een ideale omlooptijd.

De punten worden berekend door samentelling van de strafpunten van de dressuurproef (verschil tussen het aantal behaalde punten en het maximaal aantal punten), de strafpunten van de springproef en van de crosscountry. Bij deze laatste twee zijn er strafpunten per springfout, bij tijdsoverschrijding en bij eventuele val van de ruiter. De combinatie met het minst aantal strafpunten is de winnaar. Een ruiter kan met verschillende paarden (maximum 4) deelnemen en elke combinatie paard-ruiter wordt apart beoordeeld.

Sponsors